Soffie Roslan

Honest Reviews & Training

5-6 Angka Sebulan Dengan Membina Empayar Duit Melalui Sistem Ejen

5-6 Angka Sebulan Dengan Membina Empayar Duit Melalui Sistem Ejen cover

Betul ke kalau guna Sistem Ejen dalam bisnes anda, anda lebih cepat kaya?

Well, sekarang zaman bisnes online menaik.

Zaman timbul ramainya owner-owner produk.

Biasanya ada dua pilihan bila anda dah buat produk sendiri (produk OEM dari kilang), sama ada nak buat :

  • Team Sales – Hire staff untuk buat job closing sales, mostly menggunakan WhatsApa
  • Team Ejen – Rekrut ramai ejen untuk buat marketing dan jualan untuk kita
5 6 Angka Sebulan Dengan Membina Empayar Duit Melalui Sistem Ejen 1

Masing-masing ada PRO & CONS.

Dan ada produk yang sesuai, dan ada produk yang tak sesuai.

Based on your games and strategies.

Yang penting anda tak main buat je ikut suka hati.

Sebab tak kisahlah anda pilih cara mana, anda tak jaga bab COSTING, anda akan jatuh cepat tanpa anda sedari anda sedang rugi setiap bulan. True story.

So dalam artikel ni saya nak kongsikan bagaimana founder-founder produk “CEPAT” kaya dengan guna sistem ejen.

Sebelum tu, kita perlu tahu bahawa Sistem Ejen ada pelbagai layer dan pilihan :

  1. Dropship
  2. Ejen
  3. Master Ejen
  4. Stokis
  5. Monster Stokis
  6. Distributor

Ada yang apply enam level ni terus.

Ada yang ambil 3 sahaja, ada yang 2 sahaja, ada yang 1 sahaja.

Depends on your game and strategies.

Untuk lihat contoh praktikal, saya bagi mudah, hanya ada dua layer sahaja.

Iaitu Dropship & Ejen.

Dropship – promote produk tanpa pegang produk, order dengan Ejen.
Ejen – promote produk dengan ambil minimum order quantity. Rekrut & menguruskan Dropship.

Katalah anda sebagai owner produk.

Ambil produk dari kilang OEM

5 6 Angka Sebulan Dengan Membina Empayar Duit Melalui Sistem Ejen 2

Produk anda harga market RM100.

Dan sekarang anda ada satu misi iaitu mencari 100 ejen pertama dalam 30 hari.

Katalah anda dah dapat 100 orang Ejen.

Katakanlah Ejen wajib ambil minimum 5 unit.

Contoh harga ejen RM70/unit.

Minimum 5 unit, anda dah dapat RM70x5 = RM350 dari seorang.

Kalau 100 orang Ejen; 100 x RM350 = RM35,000.

Products sold to Ejen = 5×500 = 2500 unit.


Ok, dari pendaftaran 100 orang ejen sahaja anda dah boleh dapat RM35,000.

Tapi itu bukan lubuk duit.

Lubuk duit sebenar ialah dengan jualan dari Ejen-Ejen yang aktif.

Katalah ikut Pareto Rules, hanya 20% sahaja yang aktif dari jumlah total Ejen.

5-6 Angka Sebulan Dengan Membina Empayar Duit Melalui Sistem Ejen 3

Provided that anda dah sediakan segala bahan marketing, jualan dan provide training kepada mereka.

Jika training dan bahan tak cukup, biasanya yang aktif hanya 10% sahaja.

Jadi katalah, dari 100 Ejen, 20 Ejen aktif.

Dan dengan training yang proper, anda target at least 20 Ejen ni buat jualan minimum RM1000 sebulan.

Jika harga produk RM100 seunit, nak dapat RM1000 kena jual 10 unit sebulan.

10 unit sebulan?

Sangat possible untuk Ejen Aktif, malah biasa boleh dapat banyak lagi jualan dari tu.

Tapi takpe, kita ambil 10 unit aka RM1000 sales.

20 orang Ejen,

20 x RM1000 jualan minimum sebulan = RM20,000.
(10 unit x 20 Ejen = ±200 unit sebulan)

Kan minimum ambil 5 unit, nak jual 10 kena ambil lagi 5.

Situ, 20 Ejen Aktif topup lagi 5 unit.

Tapi of course dia akan ambil banyak lagi bila dah tau senang jual.

Tapi takpe, kita ambil 5 unit lagi.

So 20 Ejen x RM70 x 5 unit = RM7000.

Berapa total anda bakal dapat :

  1. Pendaftaran Ejen (MOQ: 5 unit) = RM35,000.
  2. Jualan Ejen Aktif (Aktif : 20 Ejen) = RM20,000.
  3. Ejen Aktif Restock (20 Ejen Restock : 5 unit) = RM7,000

Total = RM62,000 anggaran Sales sebulan.

Provided, anda rekrut 100 Ejen orang berbayar dalam sebulan.

Dan Ejen Aktif ialah 20 orang yang buat jualan minimum RM1,000 sebulan.

Dan ini baru anda main 1 layer iaitu Ejen berbayar.

Belum lagi saya include kira-kira Dropship & Stokis.

Dan ini baru untuk bulan pertama. Untuk 6 bulan? Untuk 12 bulan?

Disclaimer : Atas ini ialah contoh pengiraan kasar sahaja. Secara realiti, akan ada banyak kos & variable yang perlu diambil kira. Dan kiraan jualan bukanlah fixed dan sentiasa berubah bergantung kepada Sistem Ejen yang kita apply sendiri.

Oleh sebab inilah, ramai Founder Produk berebut nak buat Sistem Ejen.

Tapi ramai tak tau cara nak buat Sistem Ejen yang proper.

Mahukah Anda Belajar Formula Sistem Ejen & Mula Bina Empayar Duit Anda Sekarang?

Anda suka ilmu di atas?

Ilmu Sistem Ejen di atas ni baru kurang daripada 1% dari apa yang anda bakal belajar lebih dalam lagi nanti.

Tuan Al-Farabi Shariff & Tuan Aiman Ismail nekad untuk bantu anda, dan telah melancarkan sebuah Panduan Digital, bernama Formula Sistem Ejen.

Ianya berbentuk Ebook & Video, agar mudah anda hadam, faham & amalkan.

Sangat praktikal malah ada banyak template ready untuk copy-paste dan tiruvasi.

formula sistem ejen cover

Dalam Ebook+Video Formula Sistem Ejen 1.0 Ini, Anda Akan Belajar Tentang :

#1.0 STRUKTUR SISTEM AGEN

  • Membina Empayar Duit Dengan Sistem Ejen
  • Disebalik Kelebihan & Kekurangan Sistem Ejen
  • Fakta & Realiti : Hanya X% Sahaja Yang Aktif
  • 5 Formula Naikkan Jualan Ejen & Hidupkan Ejen Yang Mati
  • Lapisan Sistem Ejen (Stokis, Ejen, Dropship)

#2.0 PERSEDIAAN

  • Material (Content, Gambar, Copywriting).
  • Pembinaan Rewards.)

#3.0 PEMBAHAGIAN KOMISYEN

  • Formula Kira Kos Produk Yang Ramai Tak Tahu
  • 8 Komponen Kos Wajib Tahu
  • Cara Kira Kos Untuk Ejen
  • Komisyen Setiap Lapisan.
  • Contoh Pamer Harga Daftar Ejen

#4.0 JALAN TERUS

  • Lubuk Cari Ejen Dengan Low Cost Marketing
  • 5 Template Copywriting Superb Rekrut Ejen
  • Cara Cari Ejen Dengan Paid Marketing : FB Ads
  • Cara Simple Closing Ejen

#5.0 ASAS PENGURUSAN

  • SOP Daftar Ejen
  • SOP Ambil Tempahan

#6.0 EXCLUSIVE : STRATEGI & ACTION PLAN

  • Strategi & Langkah Membina Empayar Ejen
  • Action Plan & Cara Meletakkan Target

Apa Feedback Founder & Pemilik Bisnes Berkenaan Panduan Formula Sistem Ejen 1.0 Ni?

formula sistem ejen cover poknik

Poknik (Top Distributor Dermags Skincare)

“Basically, siapa tak beli panduan ni memang rugi. Info dalam tu punya la banyak.. Kalau 10 tahun belajar pun belum tentu dapat kumpul ilmu macam tu”

formula sistem ejen cover Diena Wong

Diena Wong (Founder Lovera Malaysia)

“Akak yang dah 4 tahun buat sistem ejen pun masih memerlukan buku ni, sebab banyak juga akak tak tau dan sekarang da tau” “Macam jumpa Holy Grail pulak!”

formula sistem ejen cover Dina Zakaria

Dina Zakaria (COO Audela by NadZainal)

“5 Star untuk bahagian pengiraan harga” (pengiraan harga kos ejen & margin keuntungan)

formula sistem ejen cover Wan Muhd Syafis

Wan Muhd Syafis (Founder of MinyakEnjin4u.com)

“Straight to the point dan mudah untuk di-implement…”

formula sistem ejen cover Mizan Afif 2

Mizan Afif (Founder of Madudotcom)

“Terus terang.. STEP yang dibagi SANGAT Details”

formula sistem ejen cover Kamarul Bahareen

Cikgu KB (Founder of Essens Health)

“Terus terang.. STEP yang dibagi SANGAT Details”

Berapakah Jumlah "Pelaburan Bijak" Anda?

Yang Bakal Menjimatkan Masa & Risiko Kerugian Ribuan Ringgit?

Okay, here is the most interesting part, and most typical part.

Dan anda scroll sampai sini pun sebab nak tau harga, kan?

Dan saya kenal anda, anda ialah orang bisnes.

So, lets talk ROI.

This is raw assumption alright :

Katakan, selepas ini anda bakal dapat 100 orang ejen berbayar.

Katalah Dropship berbayar pun paling kurang kena bayar RM20.

100 x RM20 = RM2000

Ok, itu bukan tempat utama buat duit.

Sales dari Ejen ialah lubuk duit.

Ikut Pareto rules, hanya 20% ejen sahaja akan aktif menjual.

Jadi dari 100 orang ejen tu, kita assume 20 orang aktif membuat jualan.

Dan anda bagi mereka semua kit, material dan training pada mereka (dari panduan Formula Sistem Ejen 1.0 ni)

dan anda pastikan mereka dapat Sales minimum RM1000 seorang.

So sebulan, total sales sahaja dah RM20,000. (Say produk harga around RM100)

Ok, taknak ambil Sales?

Ok kita ambil Untung Kasar dan jumlah unit.

Katalah produk around RM100 dan nak dapat RM1000 sales seorang, seorang ejen itu perlu jual 10 unit sebulan.

10 unit sebulan?

Untuk ejen yang aktif, tiada masalah.

Malah selalunya boleh dapat jual lebih dari itu.

Tapi takpe, for you, saya ambil worst case scenario : 10 unit sebulan.

1 unit RM100, katalah profit anda dari situ ialah 40%.

40% dari seunit produk berharga RM100 dah RM40.

10 unit dah jadi RM400.

Seorang ejen, profit anda RM400.

20 orang ejen yang aktif dari total 100 ejen, profit anda RM8000 sebulan.

Jadi saya nak tanya anda, dengan possible income dari EMPAYAR SISTEM EJEN ni,

paling busuk sebulan, askar-askar ejen anda boleh bantu anda buat RM5000 – RM8000 untung kasar sebulan.

atau RM10,000 – RM20,000 sales sebulan,

berapakah jumlah yang layaknya anda INVEST untuk panduan ni?

“Kalaulah” possible income anda jika anda berjaya buat sampai capai 100 ejen dan dengan assumption 20% aktif pun anda boleh dapat sehingga RM8000 untung kasar,

kalau saya kata panduan ni berharga RM1000 pun anda rasa berbaloi sangat kan?

Tapi kami taklah nak cas sehingga RM1000 untuk panduan ini.

Kalau saya kata RM500?

Pun tak layak kan?

Kami pun taknak slash-slash banyak harga.

ILMU MAHAL ini, hanya perlu invest

serendah ..

RM390 sahaja

Yup, saya tau dia underpriced.

KESIMPULAN

Selepas ini, anda sudah :

Ada ramai EJEN AKTIF yang buat SALES untuk anda gila-gila.

Semakin hari, semakin bertambah ejen baru.

Keuntungan anda bertambah 2-3x ganda sebab dah mula pandai kira kos dengan betul.

Ejen-ejen juga happy sebab anda penuhi kehendak sebenar mereka.

Anda pula boleh fokus pada next new products sebab semua ejen sudah ready, makin mahir untuk menjual.

siap sedia untuk “bertempur” bersama anda.

(jangan risau, ilmu ni sangat praktikal. Habis baca hari ini, hari ini juga boleh apply)