Soffie Roslan

Honest Reviews & Training

5 Perkara Penting Yang Didedahkan Oleh Founder Viralnova Yang Menjual Blog Terkenal Tersebut Dengan Nilai $100 Million

blogxpress cover

Pada tahun 2013, Viralnova muncul sebagai blog viral dengan content terkini dan isu semasa yang hangat & trending di media sosial. Namun Viralnova lebih dikenali dengan headline yang hype.

blogxpress 1

Content yang sama seperti blog lain tetapi headline yang digunakan membuatkan orang lebih tertarik untuk membaca artikel daripada Viralnova.

Berikut ialah 5 Perkara Penting Yang Didedahkan Oleh Scott De Long, Founder Viralnova Yang Menjual Blog Terkenal Tersebut Dengan Nilai $100 Million

1. Nama Brand Yang Mudah Diingati

blogxpress 2

Anda perlu pilih nama blog yang mudah diingati dan catchy. Anda perlu pilih atau cipta nama yang mudah popular seperti blog viral sedia ada di Malaysia sekarang contohnya SirapLimau, Rotikaya, Siakapkeli dan lain-lain.

2. Pantas Keluarkan Artikel

Isu yang trending hari ini belum tentu akan trending esok. Jadi setiap kali ada isu baru, anda kena publish artikel mengenainya dengan kadar segera.

Jika anda nak buat automatik publish artikel, anda boleh gunakan Plugin Blogxpress. Baca info DI SINI

3. Headline Yang Hype

blogxpress 3

Anda perlu buat headline yang betul-betul boleh buat orang lain mahu membaca artikel tersebut. Walaupun isi kandungannya sama seperti blog lain, headline memainkan peranan untuk mereka pilih artikel mana yang mahu dibaca.

4. Marketing Your Content

Penulisan artikel sahaja tidak mencukupi untuk buat orang baca. Persaingan blog yang banyak akan memberikan banyak pilihan kepada pembaca. Maka anda kena lakukan marketing supaya artikel anda boleh ditemui oleh orang awam

5. Monetize Blog

blogxpress 4

Satu-satunya pemangkin semangat untuk anda terus konsisten dengan blog tersebut ialah dengan memastikan ianya berjaya menjana pendapatan. Jangan biarkan blog tersebut tidak digunakan sepenuhnya untuk buat duit. Paling mudah ialah dengan masukkan kod Google Adsense.

Jika anda gunakan Blogxpress, anda boleh letakkan kod html iklan di setiap artikel secara automatik. Malah anda boleh integrate dengan amazon associate untuk menjana pendapatan melalui affiliate amazon.

KESIMPULAN

Semua orang boleh buat blog viral sendiri, bezanya ialah siapa yang boleh memenangi trafik daripada Google dengan baik?

Blog yang akan dipilih oleh pembaca ialah blog yang paling cepat update artikel, paling konsisten buat cerita, ada headline yang menarik dan memberikan apa yang mereka mahukan.

blogxpress mockup

Anda boleh hasilkan ratusan website pelbagai niche dalam pelbagai bahasa seperti ini..

blogxpress 5

Semua itu anda boleh perolehi dengan menggunakan Blogxpress. Blogxpress akan memastikan blog anda sentiasa dikemaskini setiap masa dengan content yang publish secara automatik.

Anda hanya perlu setup sekali sahaja dan Blogxpress akan jalankan kerjanya secara automatik.

Jika anda berminat dengan Blogxpress, boleh baca info lanjut di sini.