Soffie Roslan

Honest Reviews & Training

9 Niche Produk Yang Paling Mudah Terjual Di Malaysia

9 Niche Produk Yang Paling Mudah Terjual Di Malaysia Cover

Kalau anda nak mudah jual produk, perlu cukup 3 syarat ni.

  1. Produk keperluan
  2. Pengguna yang ramai
  3. Harga mampu milik

Jika anda tak cukup salah satu syarat ni, ianya akan menyukarkan anda untuk menjual produk tersebut.

Jadi di bawah ni saya sertakan 9 niche produk yang paling sesuai dan mudah terjual di Malaysia.

Daripada niche ni, anda boleh mula cari produk hot & supplier di Alibaba, aliexpress, Taobao dan marketplace Malaysia seperti Lazada & shopee.

Dah dapat supplier, terus deal & jadikan dia supplier anda. Boleh dah mula menjual!

Kalau nak mudah cari produk, boleh guna software ni untuk extract produk & cari supplier dari 7 marketplace popular.

9 Niche Produk Yang Paling Mudah Terjual Di Malaysia 1

Jom teruskan bacaan anda untuk 9 niche popular.

1. PET

Niche ni la paling banyak pembeli yang tergolong daripada pemilik haiwan peliharaan seperti anjing & kucing. Kalau di Kawasan kampung, ramai la yang bela burung serta haiwan eksotik lain.

Anda hanya perlu pilih sub niche kucing atau anjing sudah mencukupi untuk jana income. Anda pilih 1 produk yang sesuai untuk kucing, kemudian deal dengan supplier untuk jadi dropship.

Kemudian masuk dalam group kucing, buat post yang menarik sikit serta selitkan iklan produk anda dalam tu. Memang ramai yang akan membeli.

Tapi make sure produk tu betul-betul bagus & berguna la ye. Baru orang rasa nak membeli.

2. BABY

Mak mana tak sayang anak?

Kalau baru lahir, lagi la dia sayang. Masa ni la dia nak beli semua benda untuk anak dia. Asalkan Nampak cantic, terus nak beli. Serius, itu gejala mak-mak baru dapat anak 😀

Jadi, anda cari produk yang sesuai untuk baby dan jual sahaja dalam group-group komuniti atau group ibu-ibu. Buat satu post berkaitan produk dan selitkan iklan.

3. MATERNITY

Masa mengandungkan anak, ada beberapa perkara yang akan mengganggu bakal ibu ni antaranya sakit pinggang ketika tidur, posisi tidur yang salah, sakit tumit dan sebagainya.

Maka anda cari produk yang sesuai untuk membantu selesaikan masalah ibu mengandung ni. Sangat banyak produk yang boleh bantu mereka daripada panty maternity sehingga kepada bantal peluk maternity yang special tu.

Pasaran ibu mengandung ni luas. Setiap hari ada je yang mengandung dan melahirkan anak. Anda kena buat iklan yang tepat kepada mereka sahaja.

4. GYMM & FITNESS

Lelaki muda umur lingkungan 20-30 tahun memang gilakan bentuk badan yang bulking dan mantap. Selalunya dalam niche ni orang jual baju dan jam sukan.

Anda boleh jual ubat gym dan minuman yang boleh membakar kalori mereka. Aksesori seperti earbud juga boleh dijual kepada golongan ini kerana ia memudahkan mereka bersenam tanpa pegang telefon.

Terdapat banyak pecahan produk untuk niche gym & fitness, pastikan anda selam sedalam-dalamnya untuk cari ye. Kalau nak mudah, boleh pakai ECOMDIVER ni.

5. PRODUK RUMAH

Ni kalau dalam English dipanggil household. Semua orang ada rumah kan? Semua pemilik rumah nak rumah mereka Nampak cantic.

Anda boleh masuk group FB ‘geng kaki deco’ dan lihat trend pembelian di sana. Selalunya kalau seorang dah buat wincosting, semua akan buat wincosting.

Jadi anda boleh terus cari produk berkaitan wincosting dan jual kepada mereka.

Antara aksesori yang hot dalam niche ni ialah roller cat dan penyembur cat yang sangat mudah digunakan. Geng pemilik rumah memang suka dengan tools sebegini.

6. AKSESORI GADGET

Pernah tengok gang iphone hentam geng Samsung?

Geng Samsung pula hentam geng Huawei. Haaa, ni pun satu lagi niche yang super hot. Tak payah jual produk mahal-mahal. Jual casing je pun dah cukup masyuk.

Anda tak perlu jual casing semua jenis telefon. Cukup sekadar jual casing iphone 8 sahaja dah cukup. Memang ramai akan beli nanti kalau design yang anda pilih tu cantik-cantik.

Antara barangan lain yang boleh dijual ialah tempered glass dan gadget fashion seperti keychain & sticker.

7. TOYS

Barang mainan mempunyai permintaan tinggi di seluruh dunia. Asalkan kanak-kanak masih wujud, maka permintaan sentiasa ada.

Walaupun kanak-kanak taka da duit nak beli, tapi ibu bapa mereka mempunyai wang untuk membeli. Jadi sasarkan iklan kepada ibu bapa ye, jangan sasarkan kanak-kanak.

Permainan yang paling banyak dapat permintaan ialah permainan ilmiah. Dalam masa bermain, boleh anak-anak belajar sesuatu dari permainan tersebut.

Selalu Nampak kan permainan begitu?

Pilih permainan yang betul, kemudian buat sedikit video untuk permainan tersebut dan iklankan. Ada la tu yang order nanti 😀

8. TRAVEL

Setahun berapa juta orang Malaysia pergi bercuti?

Memang sangat banyak. Pasaran ni pun sangat luas especially untuk student & fresh graduate yang baru dapat kerja. Geng ni suka pergi jalan-jalan.

Ada beberapa produk yang mudah dijual kepada travelers ni antaranya beg yang mudah dibawa dan plastik kedap udara.

Anda pilih produk yang betul & iklan dengan cara yang betul pasti akan dapat jualan.

Niche travel ni agak general dan produk untuk travel ni agak kurang. Tetapi jika anda Berjaya dapat 1 produk yang memang diperlukan oleh travelers, maka anda la tauke yang paling mudah buat duit.

9. FANDOM

Niche ni paling besar untuk anda pilih. Sebaiknya pilih subniche yang lebih kecil dalam Fandom ni.

FanDom = Fan Kingdom / Fan Domination

Kiranya geng peminat la ni. Peminat kpop, peminat marvel, peminat games, peminat anime, peminat kartun, peminat selebriti dan sebagainya. Berapa banyak produk yang boleh dijual kepada geng fandom ni?

Sangat banyak!

Anda cari je produk yang sesuai untuk fandom tertentu, kemudian buat group khas untuk peminat tersebut. Iklan produk anda dalam group tu sahaja. Memang mudah buat duit 😀

KESIMPULAN

Jika anda tak jumpa atau tak ada idea untuk cari produk, anda boleh gunakan ECOMDIVER.

ecomdiver mockup

Software nib oleh search produk & supplier dari 7 marketplace popular (Alibaba, aliexpress, Taobao, shopee, Lazada, prestomall, qoo10)

ecomdiver marketplace