Soffie Roslan

Honest Reviews & Training

Ini 3 Cara Jana Income Dengan Kemahiran Menulis Yang Ramai Orang Tak Tahu

income penulisan cover

Semua orang boleh menulis namun tak semua orang mempunyai gaya penulisan yang bagus dan seronok untuk dibaca. Walaubagaimanapun, masih ada beberapa kerjaya dalam bidang penulisan yang boleh memberikan income kepada golongan sebegini.

Berikut ialah “3 Cara Jana Income Dengan Kemahiran Menulis Yang Ramai Orang Tak Tahu”

#1 TRANSLATOR

income penulisan 1

Anda sebenarnya masih boleh ambil upah sebagai translator, tukar penulisan english menjadi bahasa melayu atau sebaliknya. Kerjaya ni tak ramai orang marketkan kerana menganggap ianya sukar untuk dilakukan, tetapi sebenarnya lebih mudah dari yang disangka.

Anda pastinya memerlukan alat untuk translate seperti google transalate tetapi tidak boleh ambil sepenuhnya ayat tersebut. Hal ini kerana pasti terdapat kesalahan tatabahasa atau grammar.

Selepas translate, anda perlu ubahsuai dan murnikan ayat supaya lebih sedap dibaca. Mudah kan?

#2 PENULIS AKADEMIK

income penulisan 2

Kebanyakan pelajar master & PHD yang membuat tesis memerlukan penulis untuk menyiapkan kajian mereka dengan lebih cepat. Mereka sudah sibuk dengan kajian yang dilakukan dan kehadiran anda pasti akan membantu meringankan beban mereka.

Satu set kajian yang ditulis dan diolah semula boleh menerima bayaran Rm300-1500 mengikut persetujuan dan tahap kesukaran tesis tersebut.

#3 TRANSKRIPTOR

income penulisan 3

Transkriptor ialah tugasan untuk menukar audio/video menjadi penulisan. Kebanyakan orang yang menggunakan video sebagai content memerlukan transkriptor bagi memberikan terjemahan kepada perbualan yang berlaku dalam video .

Contoh paling mudah ialah apabila ada satu filem dari korea atau perancis yang memerlukan subtitle, maka di sini tugas transkriptor sangat penting untuk mendapatkan terjemahan yang betul.

Masih boleh gunakan tools untuk terjemahan ayat, tetapi anda perlu murnikannya untuk dapatkan ayat yang lebih sesuai & seronok dibaca.

KESIMPULAN

Sebenarnya ada banyak lagi kerjaya penulisan yang anda boleh buat untuk jana income. Ianya satu kerjaya yang mudah kerana anda boleh lakukannya secara offline tanpa bantuan internet.

Malah ianya dibayar dengan jumlah yang berbaloi. Ia akan lebih menguntungkan apabila anda sudah mempunyai pelanggan setia yang berminat dengan servis anda.

income penulisan ebook dan bonus

Jika anda mahu strategi yang berkesan untuk mula jana income melalui kemahiran menulis, anda boleh dapatkan panduan berikut dengan klik button di bawah ini